U.S. Embassy Compound
New MSGQ, Freetown, Sierra Leone

The project included design and construction of the New Marine Security Guard Quarters (MSGQ), new outdoor recreation areas, new parking spaces, related site and infrastructure improvements and access control facility. MSGQ was built to be a new three story facility, with a partial basement and three sloped concrete canopies attached to the structure. The partial basement was built to be accessible at grade, as the proposed structure was built on the existing sloping site which exceeded 20% in some locations.

The construction of the new MSGQ utilized reinforced cast-in-place concrete structural systems. It became a modern building featuring high quality standard finishes, state of the art systems and exceptional accessibility. Exterior finishes included formed metal wall panels, exposed sealed concrete, aluminum composite panels, and mechanically attached stone cladding. Roof design incorporated a window washing chair rope descent system. Interior floor finishes primarily consisted of stone in the main living areas, tile and sealed concrete in the bath and service areas, and carpet in the bedrooms. Most ceilings were built with gypsum, with the exception of the exercise room built with direct-applied acoustical tile and some of the main living areas built with linear wood or metal panels. Site civil engineering scheme included grading, drainage, paving, landscape, irrigation and utilities. New building services were connected to existing utilities provided on site, including sanitary sewer, domestic cold water and site storm drainage system.